Prezračevanje

Težave z vlago in plesnijo?

Privoščite si svež zrak v vaših bivalnih prostorih in preprečite nastanek strupene plesni, ki ogroža vaše zdravje

Morda je vaš dom starejši, morda je čisto nov, morda imate nova, zatesnjena okna ali pa ste pravkar poskrbeli za dodatno toplotno izolacijo?

Razumljivo! Draga toplota naj ostane med štirimi stenami vašega doma!

V dobro izoliranih objektih, še posebno tistih, ki imajo vgrajena kvalitetna okna ali pa so bila stara okna pred kratkim zamenjana z novimi, je največji problem pravilno prezračevanje. Mnogo stanovalcev v več stanovanjskih zgradbah ima zaradi tega probleme z odvečno vlago in zdravju škodljivo plesnijo.

V mnogih stanovanjih se zrak ne izmenjuje stalno in po vsem stanovanju, zato prihaja do slabega zraka, premalo je kisika v zraku, ne odvaja se dovolj vlage, ki nastaja ob dihanju in hišnih opravilih, zastaja plin radon tako, da se pojavlja slabo počutje uporabnikov in strupena in zdravju škodljiva zidna plesen.

Štiričlanska družina z dihanjem, potenjem, kuhanjem in umivanjem dnevno v zrak stanovanja sprosti 10 litrov vode v obliki pare, ki se kondenzira na hladnih površinah sten, pohištvu in robovih zgradb. Zrak v bivalnih prostorih je prav tako obremenjen še z delci prahu, hlapov raznih barv in lakov, ki izhlapevajo iz pohištva, preprog in gradbenega materiala ter kemikalij, ki se uporabljajo v gospodinjstvu.

Že naše babice so vedele, da se zaradi prekomerne vlage na določenih stenah pojavi plesen, ki škodljivo vpliva na zdravje stanovalcev in zmanjšuje vrednost zgradbe. Prav tako so vedele, da je treba hišo nekajkrat na dan temeljito prezračiti. Tega danes zaradi povsem drugačnega načina življenja iz praktičnih razlogov nihče več ne počne. Kdo pa ima čas, da bi to delal, velik del dneva itak ni nobenega doma. Tako se torej v praksi dogaja, da so okna ali popolnoma zaprta, stalno ali občasno odprta le delno ali pa redko in občasno popolnoma odprta.

Tak način prezračevanja ni primeren !!!

Tehnični predpisi zahtevajo, da je potrebno v bivalnih prostorih vsako uro skoraj povsem ali 0,7 celotnega volumna zraka izmenjati, ko smo doma, ko nas ni doma, pa 0,3 celotnega volumna zraka. Svež zrak potrebujemo za dihanje, prav tako pa tudi prazno stanovanje potrebuje svež zrak, da se lahko odvajajo snovi, ki jih v zrak sproščajo posamezni materiali, pa tudi zato, da se prepreči nastanek zdravju škodljive zidne plesni.

Obstaja možnost, da si, kljub zrakotesni gradnji, zagotovite svež zrak v vašem domu.

Kar je v prvem trenutku nezdružljivo, je s predlaganim sistemom izvedljivo.

REŠITEV

S sistemom prezračevanja omogočimo kontroliran dotok svežega zraka in odvod zatohlega zraka, škodljivih snovi in vlage iz bivalnih prostorov. Sistem temelji na pretoku zraka v celotnem bivalnem območju. Glede na potrebe in stopnjo vlažnosti zraka dovajajo vgrajeni ventilatorji v spalnico, otroško, delovno in dnevno sobo svež zrak in odvajajo izrabljen zrak iz kopalnice, kuhinje, stranišča in pralnice, navzven ali v prezračevalne odvodne jaške.

Na ta način nastane v stanovanju majhen podtlak zaradi česar skozi vhodne enote za dovod zraka priteka svež filtriran zrak. Reže pod vrati ali vgrajeni prezračevalni elementi v vrata ali zidove stanovanja zagotavljajo prehod zraka med prostori. Sistem deluje brez hrupa in škodljivih snovi, brez prepiha in neugodnih vremenskih vplivov. Nastanek prepiha preprečujejo vgrajena varovala, vgrajeni dušilci hrupa pa preprečujejo, da se tudi ob najbolj prometni cesti v stanovanje ne sliši cestni hrup.

 POSTOPEK

Na osnovi strokovnega ogleda in opravljene meritve temperaturnih in vlažnostnih parametrov, ter tlorisa stanovanja se pripravi ponudba s predračunom. Ko stranka naroči izvedbo nadzorovanega prezračevanja bivalnih prostorov, se v okenske okvirje čistih prostorov ( spalnica, otroška, delovna in dnevna soba) vgradijo higrosenzibilne, pametne rozete, ki so dimenzionirane tako, da bodo s pomočjo temperaturnega tipala in senzorja za vlago, prepuščala dovod zunanjega zraka skladno s potrebami. V kolikor bo soba prazna bo pretok zraka minimalen, v kolikor bo v sobi ena ali več oseb pa bo pretok zraka večji. Rozeta je opremljena z zaščito  proti hrupu in zaščito proti mrčesu. V kolikor ni možno vgraditi rozet se izvedejo preboji skozi zunanji zid in vgradijo elementi proti hrupu in mrčesu. Nato sledi vgradnja varčnih in neslišnih ventilatorjev v umazane prostore (kopalnica, stranišče, pralnica, kuhinja). Ventilatorji bodo stalno obratovali z volumenskim pretokom in tako zagotovili stalen enakomeren pretok zraka po celotnem stanovanju. Na željo investitorja se lahko v kopalnico vgradi ventilator, ki bo stalno in samodejno obratoval med 30 m³/h in 60 m³/h. Takšen ventilator reagira na povečano količino vlage v prostoru. Ko se bo nekdo kopal, se bo v kopalnici vlaga povečala in ventilator bo samodejno povečal volumenski pretok zraka, ko se bo vlaga zmanjševala se bo pretok zraka samodejno zmanjševal. Stalnega obratovanja ventilatorjev se ne bojte. Ventilatorji so najnovejši varčni izdelki, ki potrebujejo za osnovni način delovanja le 5 W moči (letno za 5 eur).

ZAKLJUČEK

Rabite pomoč ali svetovanje?