Prezračevanje

Težave z vlago in plesnijo?

Privoščite si svež zrak v vaših bivalnih prostorih in preprečite nastanek strupene plesni, ki ogroža vaše zdravje

Morda je vaš dom starejši, morda je čisto nov, morda imate nova, zatesnjena okna ali pa ste pravkar poskrbeli za dodatno toplotno izolacijo?

Razumljivo! Draga toplota naj ostane med štirimi stenami vašega doma!

V dobro izoliranih objektih, še posebno tistih, ki imajo vgrajena kvalitetna okna ali pa so bila stara okna pred kratkim zamenjana z novimi, je največji problem pravilno prezračevanje. Mnogo stanovalcev v več stanovanjskih zgradbah ima zaradi tega probleme z odvečno vlago in zdravju škodljivo plesnijo.

V mnogih stanovanjih se zrak ne izmenjuje stalno in po vsem stanovanju, zato prihaja do slabega zraka, premalo je kisika v zraku, ne odvaja se dovolj vlage, ki nastaja ob dihanju in hišnih opravilih, zastaja plin radon tako, da se pojavlja slabo počutje uporabnikov in strupena in zdravju škodljiva zidna plesen.

Štiričlanska družina z dihanjem, potenjem, kuhanjem in umivanjem dnevno v zrak stanovanja sprosti 10 litrov vode v obliki pare, ki se kondenzira na hladnih površinah sten, pohištvu in robovih zgradb. Zrak v bivalnih prostorih je prav tako obremenjen še z delci prahu, hlapov raznih barv in lakov, ki izhlapevajo iz pohištva, preprog in gradbenega materiala ter kemikalij, ki se uporabljajo v gospodinjstvu.

Že naše babice so vedele, da se zaradi prekomerne vlage na določenih stenah pojavi plesen, ki škodljivo vpliva na zdravje stanovalcev in zmanjšuje vrednost zgradbe. Prav tako so vedele, da je treba hišo nekajkrat na dan temeljito prezračiti. Tega danes zaradi povsem drugačnega načina življenja iz praktičnih razlogov nihče več ne počne. Kdo pa ima čas, da bi to delal, velik del dneva itak ni nobenega doma. Tako se torej v praksi dogaja, da so okna ali popolnoma zaprta, stalno ali občasno odprta le delno ali pa redko in občasno popolnoma odprta.

Tak način prezračevanja ni primeren !!!

Tehnični predpisi zahtevajo, da je potrebno v bivalnih prostorih vsako uro skoraj povsem ali 0,7 celotnega volumna zraka izmenjati, ko smo doma, ko nas ni doma, pa 0,3 celotnega volumna zraka. Svež zrak potrebujemo za dihanje, prav tako pa tudi prazno stanovanje potrebuje svež zrak, da se lahko odvajajo snovi, ki jih v zrak sproščajo posamezni materiali, pa tudi zato, da se prepreči nastanek zdravju škodljive zidne plesni.

Obstaja možnost, da si, kljub zrakotesni gradnji, zagotovite svež zrak v vašem domu.

Kar je v prvem trenutku nezdružljivo, je s predlaganim sistemom izvedljivo.

Potrebujete pomoč? Kontaktirajte nas

9 + 3 =