Sanacija vlage s kemično bariero

Enostavna rešitev za vlažne stene

Kaj je kapilarni vlek vlage?

O kapilarnem vleku vlage govorimo takrat, ko stena ob svojem vznožju kapilarno vsrkava vlago iz terena. Najpogostejši razlog za to so neobstoječe, slabo izvedene, prekinjene ali poškodovanje plasti hidroizolacije.

S kapilarnim vlekom vlage iz tal v steno vstopajo soli, ki se transportirajo po gradbeni konstrukciji in ob izhlapevanju vlage kristalizirajo na površini. Soli ob kristalizaciji povečajo volumen in tako drobijo pore gradbene substance. Na površini nastajajo neravnine, mehurjenje in odpadanje premazov.

V vlažnem obdobju pa te soli delujejo obratno – zaradi svoje higroskopičnosti nase vežejo vlago iz zraka in povečujejo vlažnost gradbene konstrukcije  tudi tam, kjer sicer ne obstaja vir vlage. S soljo nasičen gradbeni material se zato težko posuši in je tako dovzeten za poškodbe iz naslova zmrzali, večkrat pa je na teh površinah viden tudi razvoj alg in plesni.
Prisotnost soli v gradbeni konstrukciji, v povezavi s kapilarnim vlekom, pospešuje progresivno dvigovanje višine ali nivoja vlage v steni. Zato kapilarni vlek vlage teoretično lahko sega  tudi do 10 m visoko.

Vlago v konstrukciji je izredno težko posušiti – sploh če ne zaustavimo njenega vira s sanacijo vzroka. Teoretično potrebujemo 0,694 kWh/l za izhlapevanje vode. Če te toplote ne zagotovimo iz zunanjih virov, se med izhlapevanjem vode temperatura površin (ki so navlažene in že tako predstavljajo toplotni most) še dodatno  znižuje. To je tudi eden izmed razlogov, zaradi katerih so vlažne stene stavbe hkrati tudi hladne.

WEBER.TEC 946

Preprosta in učinkovita rešitev za vlažne stene s katero izvedemo vodoravno zaporo in preprečimo kapilarni vlek vlage po konstrukciji

Novost na trgu so injektirne kreme, ki kompenzirajo slabosti klasičnih injektirnih materialov in dejansko zagotavljajo zelo enostavno izvedbo vodoravne zapore v steni, ki je obremenjena s kapilarnim vlagom. Injektirne kreme so pripravljene za uporabo in jih je mogoče po metodi brez pritiska enostavno vbrizgati v izvrtine. Prednost rešitve  je predvsem kremasta konsistenca, ki v času injektiranja preprečuje nekontrolirano izcejanje oz. izlivanje iz razpok ali odtekanje učinkovine v votle dele konstrukcije, kar je problem klasičnih metod. Zaporo izvede tako, da se počasi absorbira in razporedi po enakih kapilarah, kjer je prej obstajal kapilarni vlek. Kapilare hermetično zapre in ustvari učinkovito vodoravno zaporo.

Stena je takoj po vbrizgu kreme pripravljena na vgradnjo fasadnih sistemov ali preplastitev s sanacijskimi ometi – brez čakanja, izlivanja iz izvrtin, dodatnega dolivanja v doze in ostalih zapletov, ki so možni pri običajnih postopkih injektiranja ali sanacije. 
Pri nakupu in izbiri injektirne kreme, naj bodo kupci pozorni na pridobljeni WTA certifikat nemškega inštituta in odstotek učinkovine v kremi, ki na trgu varira med 60 in 80 odstotki.  

 

weber.tec 946 Preprosta in učinkovita rešitev za vlažne stene s katero izvedemo vodoravno zaporo in preprečimo kapilarni vlek vlage po konstrukciji.

WEBER.TEC 946

Rabite pomoč ali svetovanje?